• 07 oktober 2024 2 minutter

Utnyttelse av overskuddsareal og vekstareal 

I en tid der bærekraft og effektiv ressursbruk er i fokus, blir det stadig viktigere for bedrifter å tenke nøye gjennom hvordan de bruker sine lokaler. Mange selskaper sitter i dag på overskuddsareal eller vekstareal, som har et stort potensial til å bli en verdifull ressurs når det leies ut til andre aktører som kan dra nytte av det. Denne tilnærmingen bidrar ikke bare til å redusere kostnader for leietakerne i denne situasjonen, men fremmer også et bærekraftig forretningsmiljø ved å øke “kapitalproduktiviteten” og skape nye inntektsstrømmer.

 

Valget om å fremleie overskudds- eller vekstareal åpner døren til flere muligheter: dette reduserer kostnader og gir samtidig et viktig bidrag til bærekraftig utvikling ved å sørge for at hver kvadratmeter blir utnyttet på best mulig måte. For potensielle leietakere representerer fremleie en attraktiv løsning, ettersom det gir dem tilgang til attraktive lokasjoner uten de langsiktige forpliktelsene som tradisjonelle leieavtaler ofte medfører. Denne fleksibiliteten er spesielt verdifull i en stadig mer dynamisk økonomi, der bedrifters plassbehov kan variere raskt. Fremleie representerer derfor en klassisk “win-win-situasjon,” der både fremleier og fremutleier kan dra nytte av avtalen.

Ulike fremleiemuligheter 

 Når det kommer til fremleie av overskudds- eller vekstareal, finnes det en rekke kreative løsninger som kan tilpasses både arealets størrelse og utforming. Et av alternativene som stadig blir mer populært, særlig for større lokaler, er å etablere et kontorfellesskap (co-working). Dette skaper muligheter for flere virksomheter til å dele fellesfasiliteter som møterom og kjøkken. For fremleier kan dette være en gunstig strategi, da det øker sjansen for å maksimere inntektene fra arealet. 

Men ikke alle arealer egner seg for kontorfellesskap. I tilfeller der arealet er mindre, eller planløsningen ikke legger til rette for et slikt fellesskap, kan en mer tradisjonell fremleie til én leietaker være en praktisk løsning. Alternativt, dersom lokalene tillater det, kan man også utforske muligheten for å dele opp arealet slik at det leies ut til to eller flere mindre aktører. 

Burde man bruke en næringsmegler til å få fremleid arealene? 

 I de fleste tilfeller vil en næringsmegler kunne tilføre ekstra verdi til fremleieprosessen. En megler har en forståelse av markedet, et stort nettverk og kjennskap til potensielle leietakere – noe de færreste bedrifter sitter på selv. Når man skal fremleie arealer, handler det ofte om å finne de riktige leietakerne, og her kan en megler spille en avgjørende rolle. Det handler også om å sikre at avtalen som inngås er robust og trygg, slik at man unngår problemer i fremtiden. 

I tillegg vil en næringsmegler kunne være proaktiv på dine vegne og rette markedsføringen mot spesifikke leietakergrupper som passer for ditt areal. Mange bedrifter har rett og slett ikke kapasiteten til å gjøre dette effektivt selv. Har du et lokale du vurderer å fremleie? Ikke nøl med å kontakte oss – vi hjelper deg gjerne med å finne den rette leietakeren raskt og effektivt. 

Del innlegget

Hjelp oss å dele innlegget i sosiale medier

Ønsker du å vite mer?

Ønsker du mer informasjon om temaet ovenfor, eller ønsker du å snakke med en partner om kontorlokaler? Ta kontakt med oss eller les mer om kontorene vi har i proteføljen for øyeblikket i linkene nedenfor.